Algemeen

Leudal 75 jaar vrij: gezichten van de gevallenen

Door Gemeente Leudal

Leudal, oktober 2019
De Stichting Herdenkingmonument Militairen (Monument van Verdraagzaamheid) lanceert begin oktober, in het kader van het project LEUDAL 75 JAAR VRIJ, een volledig nieuwe website met database van de meer dan 700 gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog in regio Leudal. Uit onderzoek is gebleken dat de gesneuvelden niet uit 11 maar uit 12 verschillende landen afkomstig waren.

Toen in 2001 het Monument van Verdraagzaamheid werd onthuld, was dit er nagedachtenis aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in deze regio het leven lieten tijdens WOII.
Aangezien dit niet alleen geallieerde militairen betrof, maar ook Duitse en Oostenrijkse militairen, is dit een waar Monument van Verdraagzaamheid.

Het Leudalgebied waar het onderzoek zich destijds op richtte, is gelegen tussen de kanalen Wessem/Nederweert/Noordervaart en de oevers van de Maas in de jaren 1940-1945. Sinds de fusie van 2007 is de gemeente Leudal echter anders van samenstelling. Het was dan ook hoog tijd om de lijst met gesneuvelden nogmaals te onderzoeken en aan te passen en, zo mogelijk, de gesneuvelden een gezicht te geven. Besloten werd het voormalige Leudalgebied uit te breiden met de kernen die bij de gemeente Leudal horen.

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat in het dorp Hunsel een bemanningslid van de Lancaster die aldaar gecrasht is, de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had. Dit betekent dat er dus niet slachtoffers uit 11, maar uit 12 nationaliteiten in Leudal gesneuveld zijn.
Door de uitbreiding van het gebied is het niet onmogelijk dat bij verder onderzoek wellicht nog meer nationaliteiten naar voren komen. Helaas kwam de bovenstaande informatie te laat om de rest van het project rondom Leudal 75 jaar vrij nog aan te passen.

Project Leudal 75 jaar vrij.
Vanaf 1 oktober is de nieuwe website www.leudalmonument.nl te bezoeken. Via levensgrote banners met de gezichten van 11 gesneuvelde militairen (1 uit elk land) die her en der in Leudal geplaatst worden, brengt de Stichting haar project en vooral de database onder de aandacht. Een complete serie banners zal als tentoonstelling door Leudal reizen, te beginnen bij het gemeentehuis. Overige locaties kunt u terug vinden op de website. Ook de locaties van de andere banners zullen op de website vermeld worden. Bij elke locatie worden door de Stichting gratis boekjes ter beschikking gesteld met achtergrondinformatie over de 11 gezichten van gevallenen.
Op de parkeerplaats nabij het Monument van Verdraagzaamheid (Roggelseweg 58 te Haelen), staat tenslotte nog een groot spandoek met alle 11 gezichten.
In het Leudalmuseum zijn de bijhorende boekjes verkrijgbaar.

Donderdag 14 november 2019 vindt de jaarlijkse internationale herdenking plaats bij dit unieke Monument van Verdraagzaamheid, aanvang 14.00 uur. Deze herdenking zal dit jaar in het teken staan van Leudal 75 jaar vrij. Iedereen is van harte welkom.

 

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Lego Jack Stone

  Lego Jack Stone - een hele verzameling, incl. alle handleidingen. Lees meer
 • Headline 1

  6 boerderijdieren van zacht plastic

  6 leuke boerderijdieren van zacht plastic dus al voor de kleintjes Lees meer
 • Headline 1

  Acacia teakhouten salon bijzettafel

  Acacia teakhouten salon / bijzettafel, van zeer zware kwaliteit Afm. 60 x 60 cm, H= 45 cm Lees meer
 • Headline 1

  Oxycodone, OxyContin, Fentanyl100ugl, oxazepam, di

  Oxycodone, OxyContin, Fentanyl100ugl, oxazepam, diazepam, Zopiclone, Nembutal en Oxynorm te koop {WhatsApp:+31684341982} Hallo kopers, wij zijn professionele groothandel leveranciers van geneesmiddelen, farmaceutische tabletten, chronische pijn, ADHD, narcolepsie pillen, antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepinen, narcotica, opiaten,gewichtsverlies/vetverbrander en stimulerende middelen, huidverzorgingsproducten, gezondheids-en schoonheidsproducten, Anticancer behandelingen, menselijke anabole hormonen steroïden, bieden wij wereldwijde levering, kwaliteit producten en betaalbare prijzen, wij bieden alleen bulkgoederen en zendingen, iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van een van onze Producten Neem contact met ons op met uw WhatsApp-nummer, zodat we u informatie kunnen verstrekken over uw product of interesse. Bezoek onze website voor het menu en om uw bestelling te plaatsen bij Website::: https://www.onlinepillenapotheek.xyz/ België, Nederland en Duitsland Email:::onlinepillenapotheek@gmail.com Oxycodone, OxyContin, Fentanyl100ugl, oxazepam, diazepam, Zopiclone, Nembutal en Oxynorm te koop {WhatsApp:+31684341982} Hallo kopers, wij zijn professionele groothandel leveranciers van geneesmiddelen, farmaceutische tabletten, chronische pijn, ADHD, narcolepsie pillen, antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepinen, narcotica, opiaten,gewichtsverlies/vetverbrander en stimulerende middelen, huidverzorgingsproducten, gezondheids-en schoonheidsproducten, Anticancer behandelingen, menselijke anabole hormonen steroïden, bieden wij wereldwijde levering, kwaliteit producten en betaalbare prijzen, wij bieden alleen bulkgoederen en zendingen, iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van een van onze Producten Neem contact met ons op met uw WhatsApp-nummer, zodat we u informatie kunnen verstrekken over uw product of interesse.Bezoek onze website voor het menu en om uw bestelling te plaatsen bij Website::: https://www.onlinepillenapotheek.xyz/ België, Nederland en Duitsland Email:::onlinepillenapotheek@gmail.com Whatsapp::: +31684341982 Whatsapp::: +31684341982 Lees meer
 • Headline 1

  Hulp in de huishouding

  Gevraagd: poetshulp voor 3 uur per 2 weken op dinsdagmiddag of woensdagmorgen in Posterholt. Tel. 535251 ná 18.00 uur. Lees meer

Laatste reacties